Го поддржува здравјето на срцето и подобро варење. Моќните семки од волчјак можат да послужат како добра замена за кафето

popara26 јули, 20241min00
Кафе од волчјак (лупин)

Лупин или волчјак е цветно растение од фамилијата на мешунките Fabaceae. Ова повеќегодишно растение кое цвета во пролет и лето е препознатливо по високите, шилести и шарени цветови во сина, виолетова, бела, жолта и портокалова боја, а има повеќе од 200 видови кои главно се среќаваат во Америка, Медитеранот и јужна Африка.

Визуелната привлечност и леснотијата на одржување се главните причини зошто ова растение украсува многу градини и населби. Но, освен за убавина, лупинот се користи и за други намени. Покрај тоа, може да го забележите како дел од составот на храна.

Хранливи материи

Имено, семките од волчјак се богати со протеини, влакна, антиоксиданси, витамини и минерали, а содржат и мал дел од јаглехидрати. Во прехранбената индустрија, семките се користат како брашно, млеко и се додаваат во многу тестенини и грицки. Покрај тоа, овие семиња се сметаат за одлични сојузници на диетите без глутен, ниски јаглени хидрати и вегански диети. Сепак, оние кои се чувствителни на кикирики и други мешунки ќе мора да ја избегнуваат оваа храна поради потенцијални алергиски реакции.

Љубители на кафе

Можеби не се толку познати и широко достапни како традиционално познатите зрна кафе, но малите семки од растението лупин, со богат јаткаст и донекаде земјен вкус, се користат и за правење на овој црн пијалок. Првиот запис на кафето лупин датира од 1897 година, познато како Altreier Kaffee, именувано по малото тиролско планинско село Алтреи. Малите, главно бели или кафеави семки се печени и мелени како обично зелено кафе. Дополнително, овој пијалок е природно без кофеин, што го прави одлична алтернатива за оние кои сакаат да го избегнуваат.

Здравствени придобивки

Споменатите хранливи материи содржани во ова растение се користат и во здравствена смисла, и тоа:

1. Подобро варење

Високата содржина на влакна која се наоѓа во растението го одржува здравјето на цревата и помага во подобро варење. Исто така, диеталните влакна можат да помогнат во намалувањето на нивото на холестерол со врзување за жолчните киселини во цревата. Овој процес ја намалува вкупната апсорпција на холестерол и го поттикнува црниот дроб да го користи циркулирачкиот холестерол за да произведе повеќе жолчни киселини, а со тоа да го намали нивото на холестерол во крвта.

2. Низок гликемиски индекс

Брашното од семки од лупин има релативно низок гликемиски индекс, па затоа е посоодветно за оние луѓе кои внимаваат на нивната тежина и внесот на шеќер.

3. Здравје на срцето

Присуството на растителни влакна, протеини и здрави масти во семките на ова растение го поддржува здравјето на кардиоваскуларниот систем, па затоа се вреден додаток на овој тип на исхрана. Исто така, луѓето кои се обидуваат да го избегнат кофеинот, меѓу другото и поради своето срце, во ова кафе можат да најдат совршена алтернатива.

Вкусот на кафе од лупин

Поради својата сладост, која потсетува на чоколадо или карамела, кафето лупин има посладок вкус од обичното кафе. Колку е потемен лупинот, толку повеќе се развиваат аромите, а тоа е особено важно за оние кои сакаат да пијат кафе со млеко.

Ако спаѓате во групата на која кафето и е тешко на стомак, сепак тоа е светиот грал без кој не можете да поминете ниту еден ден, обидете се да го замените со поздрава алтернатива, кафето лупин, кое најмногу ќе го најдете во здравата храна. продавници.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma