Многу луѓе страдаат од главоболки за време на временските промени и за време на влажни и топли летни денови, кои најчесто се манифестираат како досадна болка или притисок во горниот дел од главата.
Обично е придружена со замор, поспаност и недостаток на концентрација и бавност во извршувањето на секојдневните задачи.
За среќа, постои начин да се ублажи болката, па не мора веднаш да посегнувате по апчето. Обидете се прво да се туширате со ладно, изладете ги зглобовите и вратот или туширајте се насекаде. Ова ќе ве освежи и веројатно ќе ја намали болката. Ако надвор има свеж воздух, прошетајте неколку минути, бидејќи и тоа често помага.
Покрај тоа, погрижете се да пиете повеќе течности, бидејќи една од причините за главоболка може да биде дехидрација. Добар начин да го направите ова е да наполните шише со вода и да го чувате со себе за да можете да пиете неколку голтки на секои 20 минути до половина час. Ќе ви помогне и парче ладна лубеница или диња, кои ќе ве освежат и ќе ви ги наполнат течностите.
Лесните билни чаеви, па дури и кафето (но само едно) се препорачуваат да ве разбудат, но имајте на ум дека и двата содржат кофеин, кој делува како диуретик и може да предизвика дехидрација, па затоа не е добро да се претера.
Задолжително избегнувајте газирани пијалоци и алкохол, бидејќи тие доведуваат до зголемено губење на електролити, особено калиум. Затоа обичната вода и свежо цедените сокови се најдобриот избор, избегнувајте ги оние од продавница поради додадениот шеќер. Не прескокнувајте оброци, бидејќи гладот, односно падот на шеќерот во крвта, исто така може да биде виновник за главоболката. Деновиве држете се настрана од диети кои се засноваат на елиминација на јаглени хидрати, бидејќи тоа може да доведе до намалување на нивото на гликоген, кој е главната енергија за мозокот. Но, изберете здрави јаглехидрати, како интегрални житарки, овошје и зеленчук, темно чоколадо и слично, бидејќи тие полека се разградуваат и нема да влијаат на скоковите на шеќерот во крвта.
Главоболката може да биде и знак дека на телото му недостасуваат некои вредни хранливи материи, пред се калиум, магнезиум и калциум, па затоа е добро да се грижите да ги надоместите со храна. Овие три минерали се наоѓаат во вредни количини во многу видови на овошје и зеленчук.
На пример, меѓу најдобрите извори на калиум се печените компири со кора: на 100 грама има неверојатни 721 мг калиум. За споредба, една банана содржи 467 mg калиум, но е важна и поради значителната количина на магнезиум (22 mg). Соковите од овошје и зеленчук содржат калиум, како и други минерали, особено зелен лиснат зеленчук. Јаткастите плодови се богати и со споменатата комбинација на минерали, па не е лошо да ги грицкате кога ве боли глава.