Веројатно многу пати сте слушнале дека појадокот е најважниот оброк во денот, а оние кои ви го кажале тоа не погрешиле.
Појадокот е важен од многу причини, и важно е да се погрижиме овој оброк да ни помогне да обезбедиме доволно енергија за сè што треба да правиме на почетокот на денот.
Ако сè уште не сте сигурни зошто не треба да го прескокнувате појадокот, еве неколку причини кои би можеле да ви го променат мислењето:
Појадокот наутро го започнува вашиот метаболизам, помагајќи ви да согорите повеќе калории во текот на денот. Како што пренесува Health Shots, појадувањето може да биде особено корисно за оние кои сакаат да ослабат, а на кои појадокот ќе им овозможи да имаат сила за движење, вежбање и слично во текот на денот.
Ја зголемува енергијата: веднаш на почетокот на денот за појадок, јадете оброк кој е полн со есенцијални хранливи материи и јаглехидрати кои ќе ви овозможат да имате енергија и подобра издржливост. Покрај тоа, појадокот може да ви помогне да се чувствувате подобро и да ја подобрите продуктивноста.
Влијае на подобро варење: здравиот појадок е добар и за правилно функционирање на дигестивниот систем. Јадењето храна наутро го поттикнува редовното празнење на цревата и спречува запек, особено ако појадувате што содржи храна која содржи влакна.
Го поддржува имунитетот: Утринските оброци полни со овошје, зеленчук и цели зрна обезбедуваат есенцијални витамини и минерали, како што се витамин Ц и цинк, за кои е познато дека го зајакнуваат имунолошкиот систем. Ова ќе помогне да се заштитите од инфекции и болести, пренесува Health Shots.
Спречува главоболка: Прескокнувањето оброци, особено појадокот, може да доведе до ниско ниво на шеќер во крвта, што често се поврзува со главоболки или мигрена. Сепак, урамнотежениот оброк наутро помага да се одржи нивото на гликоза стабилно и може да помогне да се избегне ова.
Контрола на апетитот: Хранливиот појадок може да го стабилизира нивото на шеќер во крвта, што помага да се избегнат ненадејни напади на глад и прејадување во текот на денот. Ова помага да се управува со големината на порциите и внесот на калории.
Добар ефект врз функцијата на мозокот: појадокот помага во подобрување на когнитивните функции како што се концентрацијата и меморијата. Мозокот бара постојано снабдување со хранливи материи за да функционира оптимално, особено наутро, а здравиот појадок може да помогне.