Додадовте премногу зачин? Како да се ослободите од лутината во јадењето

popara21 август, 20241min00
shutterstock_615926228-750x500

Ставивте премногу чили или некој друг лут зачин во вашето јадење и сега не можете да го јадете? Не грижете се! Постои решение кое ќе ви ја направи храната повторно вкусна.

Иако не можете да ја отстраните пикантноста од храната, постојат работи што можете да ги направите за да ја намалите.

1. Додадете повеќе состојки

Најлесен начин да ублажите премногу зачинето јадење е да додадете повеќе состојки за да го намалите зачинетиот елемент. Ако е супа или чорба, обидете се да додадете повеќе течност.

2. Додадете млечни производи

Млечните производи се одлични во борбата против пикантноста. Во секоја порција можете да додадете млеко, павлака или дури и лажица обичен јогурт, но погрижете се да ги додадете млечните производи и потоа да ги готвите на силен оган бидејќи може да се згрутчат.

3. Додадете киселина

Земете го овој трик од тајландската кујна, која користи многу чили. За да се спротивстави на пикантноста, многу од нивните јадења користат голема количина киселина од цитрус, оцет или дури и кечап. Една лажица навистина може да направи чуда за балансирање и спречување на пикантноста.

4. Додадете засладувач

Како киселината, шеќер или други засладувачи додаваат различен елемент на вкус што може да ја намали пикантноста.

5. Додадете путер од орев

Додавањето лажица путер од јаткасти плодови, како бадем или путер од кикирики, во супи и чорби може да се спротивстави на пикантноста.

6. Послужете со храна богата со скроб

Доколку не сакате да додавате други состојки, едноставно решение е јадењето да го послужите со храна богата со скроб. Ориз, тестенини, кора леб или компири се одлични кандидати.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma