Ако сте љубители на чизкејк, сигурно сте пробале еден куп рецепти, а можеби наидовте на некои вообичаени проблеми – основата се распадна, желатинот се стврдна, кремот едноставно не беше како што треба? Ова се триковите за совршен чизкејк кој успева секој пат!
1. Подлога
Скршените бисквити и стопениот путер ќе направат совршена основа, но кога ќе ги ставите во калапот, користете го дното на чаша за да ја притиснете смесата навистина, навистина силно. На тој начин, додека се лади во фрижидер, основата на вашиот чизкејк ќе стане компактна и нема да се рони.
2. Мастите се важни
Чизкејкот е богат, луксузен десерт со причина, и ако рецептот бара да користите полномасни состојки, не експериментирајте со павлака или сирење со пониска масленост. Нема да добиете крем со совршен вкус и текстура ако ја направите оваа грешка. Затоа, никогаш не ги менувајте состојките на чизкејкот со помалку масни.
3. Температурата е важна
Без разлика дали правите чизкејк со или без печење, чувајте ги сите состојки на собна температура. Ова особено важи за путерот, јајцата и сирењето, само кремот за шлагот треба да биде од фрижидер.
4. Трик за печење
Ако правите печен чизкејк, секогаш е добра идеја да ставите тава со вода на дното на рерната. Тоа му помага на вашиот чизкејк да се пече рамномерно и да не се исуши.
5. Еден „круг“ со ножот
Секоја домаќинка го знае моментот на нервоза, кога треба да се извади чизкејкот од калапот. Без разлика дали правите печен или чизкејк кој едноставно ве разладува, еден „круг“ со нож околу рабовите му овозможува лесно да излезе во едно парче и изгледа како што треба.
6. Не послужувајте веднаш!
Многу луѓе го забораваат овој трик, а како и секоја храна, чизкејкот има совршена температура на сервирање. За ладна верзија на оваа популарна торта, извадете ја од фрижидер најмалку 20 минути пред послужување, за да има идеален вкус. Пријатно!