Просото е тркалезна, многу ситна житарка со жолто-бела боја и сладок вкус. Зрното е покриено со лушпа што мора да се отстрани пред да се консумира. Таа е една од ретките житарки што не содржи глутен. Со оглед на се поголемиот број на луѓе со алергија на овој протеин, просото е прилично неправедно запоставено во современата исхрана. Покрај тоа, содржи многу витамини и минерали како калциум, калиум, јод, магнезиум, но и железо и растителни влакна.
Исто така, просото содржи клучни аминокиселини кои помагаат во градењето и обновувањето на мускулите и клетките на кожата. Богат е и со јаглехидрати кои полека се варат, поради што брзо дава чувство на ситост и помага во процесот на слабеење.
Содржи природни масти неопходни за апсорпција на витамини, вклучувајќи каротин и витамин Д. Исто така е добар избор за дијабетичари.
Кардиолозите го препорачуваат како храна што треба да се јаде што почесто бидејќи е полна со калиум, кој помага во борбата против срцевите заболувања, го нормализира крвниот притисок и ги зајакнува крвните садови.
Таа е една од најдобрите намирници за чистење на бубрезите, но и за појава на камења или песок во бубрезите. Позитивно делува и на уринарните инфекции и го поттикнува излачувањето на урината, пренесува Krstarica.