Најдобар вкус: Како да чувате чоколадо за совршена текстура

popara1 септември, 20241min00
1725169529-chocolate-3422350_1920-750x500

Луѓето ја чуваат чоколадата на различни начини, вклучително и во плакари, во фрижидер или во оставата. Но, експертите од Wheeldon Brothers велат дека е важно чоколадото „правилно“ да се чува за да се задржи неговиот „вкус и текстура“.

Мора да биде на суво и ладно место, но никогаш во фрижидер.

Оптималниот температурен опсег за чоколадо е помеѓу 18 и 21 Целзиусов степен. Оваа температура го спречува топењето додека им овозможува на сложените ноти на какао да останат совршени.

Прекумерната топлина може да предизвика топење на чоколадото или да создаде бела, прашкаста површина позната како цветање, додека силните мириси можат да навлезат во чоколадото, менувајќи го неговиот профил на деликатен вкус, пренесува Express.

Додека на некои луѓе им се допаѓа острината што чоколадата ја добива кога се чува во фрижидер, слично како кога слаткото задоволство е изложено на топлина, ниските температури исто така може да резултираат со цветање на шеќер.

Чоколадото може да апсорбира и мириси од друга храна во фрижидерот, како што се лукот и кромидот, што може значително да го промени неговиот вкус.

Во секој случај, кога ќе завршите, остатокот убаво завиткајте го во фолија за да не дојде влагата.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma