Еве што значи белиот слој на површината на медот: Може да ве изненади

popara2 септември, 20241min00
1725304030-tommy-diner-myTXBE_uSDY-unsplash-750x500

Кога отвораме тегла со мед, понекогаш можеме да забележиме бел слој на неговата површина. Неговото присуство може да биде вознемирувачко. Дали треба да го избегнувате овој вид мед?

Да почнеме со отфрлање на неколку митови. Разложеноста на медот не е знак дека вашиот мед го изгубил својот квалитет, ниту пак се расипува.

Исто така, не е точно дека белиот слој на медот е резултат на додавање скроб, шеќер или други адитиви.

Овој бел слој не е штетен. Згора на тоа, неговото формирање е сосема природен процес и не треба да се плашите да јадете таков мед. Фрлањето таква тегла е грешка, а присуството на бел слој или дури и пена не е дефект на производот.

Белиот слој на површината на медот е едноставно гликозата која природно се наоѓа во медот, која се кристализира со текот на времето. Од друга страна, „пена“ се создава поради ослободување на воздушни меури кои се затвораат во медот при процесот на производство.

Ваквиот талог може да биде и показател за присуство на квасец, но ниту тоа не е причина за загриженост. Напротив.

Кај медот со висока содржина на гликоза, видливо е дека на површината на медот и по ѕидовите на садот во кој се чува се појавуваат бели цветови, кои со текот на времето се зголемуваат во големината. Ова е доказ дека квасците се хранат, јадат фруктоза и оставаат еден вид гликозна пена.

Ова е и доказ дека медот е жив, дека не бил подложен на непотребна термичка обработка и дека се уште е биолошки активен, наведува Skarbiroztocza.com.

Треба да се запомни дека кристализацијата на медот е природен процес. Може да биде вознемирувачко ако производот долго време ја задржува течната конзистентност. Ова може да биде резултат на мешање на дополнителни супстанции или негово прегревање.

Имено, при изборот на мед не треба да се води според неговиот совршен изглед. Медот кој има неправилна структура, со истиснување или пена на површината, е целосно природен производ со висококвалитетни и вредни својства.

Кога купувате мед, прочитајте ги етикетите. Квалитетниот производ не смее да содржи дополнителни состојки како гликоза или сируп од пченка. Експертите препорачуваат да направите едноставен тест за да видите дали имате работа со вистински мед, а не со фалсификат. Откако ќе го пробате, треба да почувствувате мало гребење во грлото.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma