Најважно е кога додавате сол: Заради овие грешки гравот станува тврд и после долго варење

popara26 септември, 20241min00
101482_shutterstock-2385708469_f

Гравот е омилено јадење што може да биде предизвик за подготовка. Многу луѓе се соочуваат со проблемот кога гравот едноставно не омекнува. Постојат неколку фактори кои можат да влијаат на ова.

Стар грав

Една од најчестите причини е староста на гравот. Сувиот грав може да изгледа како да има неодреден рок на траење, но повеќето сорти го губат својот квалитет и хранливи материи по една или две години. Ако имате стар грав, подобро е да го фрлите.

Потопување и подготовка

Клучно е да го натопите гравот пред да готвите. Препорачливо е да го киснете во вода 24 часа, во текот на кој можете да ја менувате водата неколку пати. Овој процес помага во разградување на тешко сварливите соединенија, што го олеснува готвењето.

Погрешен сад и температура

Изборот на тенџере исто така игра важна улога. Големо тенџере со дебело дно му овозможува на гравот слободно да се движи за време на готвењето. Гравот треба да се стави во ладна вода, а за време на готвењето додадете топла вода доколку е потребно.

Солење и готвење

Друга вообичаена грешка е солењето на гравот на почетокот на готвењето. Ова може да ја направи мембраната тврда, па најдобро е гравот да се посоли на крајот. Додавањето малку сода бикарбона исто така може да помогне во омекнување на гравот.

Бавно готвење

Гравот е најдобар кога се готви бавно. Пониските температури овозможуваат подобро разградување на протеините, што резултира со помеки и повкусни зрна. Ако подготвувате грав со додаток на запршка, внимавајте да не изгорите, бидејќи ќе стане горчлив.

Доволно вкус

На крајот, за побогат вкус, додадете зеленчук како кромид и морков, како и зачини. Овие состојки не само што го подобруваат вкусот, туку придонесуваат и за полесно варење.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma