Некои масла функционираат добро на високи температури и може да се користат за пржење и печење, додека оние со пониски точки на чадење се користат повеќе само како преливи.
Познавањето на различните видови масло и нивните својства е од суштинско значење за подготовка на здрава храна. Со избирање на вистинското масло според неговата точка на чадење, можете да го подобрите вкусот на храната и да избегнете формирање на штетни материи при готвењето.
1. Екстра девственото маслиново масло има тежок, карактеристичен горчлив вкус кој има ноти на зачини, овошје или билки, во зависност од видот на маслинката.
Точката за чадење за ова масло е од 130 до 175 степени Целзиусови, што значи дека не е погодно за пржење и печење, туку за салати.
Може да се додаде во јогурт, а некои дури и прават сладолед со ова масло. Во сладоледот од ванила се додаваат малку маслиново масло и малку морска сол.
2. Рафинирано маслиново масло се издвојува на уреди од нерѓосувачки челик. Полесно е и има многу поблаг вкус во споредба со девственото маслиново масло.
3. Маслото од сусам има специфичен вкус и одлично е како прелив за егзотични јадења. Маслото од сусам содржи мононезаситени и полинезаситени масни киселини.
4. Маслото од ленено семе има специфичен вкус, се користи во салати и мора да се чува во фрижидер. Богато е со омега-3 масни киселини и не се користи за готвење туку само за преливи.
5. Путерот има точка на чадење од 150 до 170 степени и затоа се додава во садот на крајот од готвењето на пониски температури. Најдобро е да се пржи на тивок оган и да се додаде малку вода или сос што помага маслото да не дојде до точката на чадење. Кога ќе се деградира, станува штетен и го менува вкусот на храната.