Сокот од цвекло и калинка е совршен за зголемување на издржливоста и општото здравје. Пијте го редовно за да се чувствувате ревитализирано и да го заштитите вашето срце.
Ви треба:
1 чаша семки од калинка
1 цвекло
Подготовка:
Исцедете го сокот од семките од калинка и цвекло. Доколку е потребно, додадете вода за да ја постигнете саканата конзистентност. Доколку не користите соковник, процедете ја смесата. Истурете во чаши, послужете и уживајте во овој освежителен сок.
Кога е најдобро да се пие?
Наутро на празен стомак или како пијалок после тренинг.
Кога да се запре?
Избегнувајте да го пиете пред спиење поради неговото енергетско дејство.
Моќта на цвеклото доаѓа од нитратите
Термички нетретираната храна богата со нитрати има корисен ефект врз високиот крвен притисок бидејќи содржи азот моноксид, кој испраќа сигнали до артериите да се релаксираат, промовира вазодилатација и го намалува крвниот притисок.
Клучот е во полифенолите
Семките од калинка содржат полифеноли, антиоксидантни соединенија кои имаат антиинфламаторно дејство врз клетките на телото. Кога се јаде, семките, кората или сокот од калинката патуваат до дигестивниот тракт и дебелото црево. Дебелото црево ги ферментира соединенијата во уролитини, или супстанции кои патуваат до различни делови од телото за да обезбедат антиинфламаторни придобивки, кои вклучуваат мешање во аспектите на процесот на стареење и промовирање на добро здравје на срцето.