НЕ Е НИТУ ПОРТОКАЛ, НИТУ ЛИМОН Ова овошје содржи најмногу витамин Ц

popara24 октомври, 20241min00
Screenshot_5

Кога велиме витамин Ц, веднаш помислуваме на убав и сочен портокал. Но, овој агрум не е најдобриот извор на витамин Ц што природата може да ни го понуди.

 

 

 

Секако, портокалите се одличен извор на аскорбинска киселина, многу корисна – меѓу другото – за превенција и борба против настинки и грип, бидејќи ја зголемува одбраната на нашиот имунолошки систем.

 

Сепак, најбогатиот агрум со витамин Ц е клементинот: ова овошје, многу слатко и без семки, доаѓа од вкрстување на мандарина и горчлив портокал и содржи 54 милиграми аскорбинска киселина на 100 грама.

 

Можеме да го воведеме во секојдневната исхрана и да го консумираме свежо или да го искористиме за подготовка на вкусни џемови. Исто така, не ја фрламе лушпите: со сушење можеме да ги претвориме во природни украси со многу пријатен мирис.

 

Агруми е општ назив за јужното овошје со киселкав вкус и својствен мирис, како што се лимонот, грејпфрутот и слично. Агрумите се овошје и растенија од родот цитруси (вклучително Eremocitrus и Microcitrus). Зборот агруми кој се однесува на повеќе видови цитрусни растенија не е термин во таксономијата на култивирани растенија, туку е изведен збор кој е релативно нов во јазикот.

 

7 добри причини да јадете цитрусно овошје:

  1. Богати се со витамини и минерали: Покрај витамин Ц, многу се богати и со витамини од групата Б, како и со магнезиум, фосфор и бакар – како и со преку 60 видови флавоноиди (многу корисни за спречување на срцеви заболувања), каротеноиди (со антиоксидантна моќ) и многу миризливи етерични масла.

 

  1. Извор се на влакна: Во споредба со другите овошја и зеленчук, агрумите се единствени по тоа што имаат поголем сооднос на растворливи и нерастворливи влакна. Сметајте дека само една шолја парчиња портокал веќе содржи 4 грама влакна, корисни за подобрување на подвижноста на дигестивниот систем, за губење на тежината и за спречување на дијабетес.

 

  1. Нискокалорични се: Цитрусите всушност содржат многу малку калории, а нивната содржина на вода и влакна имаат силна моќ на заситување. На пример, мала клементина содржи само 35 калории, среден портокал содржи 62, а лимон само 12!

 

  1. Го намалуваат ризикот од камен во бубрег: Камен во бубрег често е предизвикан од ниските нивоа на цитрат во урината. Многу овошја и зеленчук, особено агрумите, можат да го зголемат нивото на цитрат во урината, намалувајќи го ризикот од овој проблем.

 

  1. Заштитуваат од рак: Многу студии го поврзуваат цитрусното овошје со намален ризик од одредени видови на рак. Тоа е затоа што цитрусното овошје содржи голем број компоненти со силна антиоксидантна моќ, способни да го блокираат изразувањето на некои гени одговорни за некои дегенеративни болести, вклучувајќи го и ракот.

 

  1. Го подобруваат здравјето на срцето: Според едно јапонско истражување спроведено пред неколку години, оние кои јадат големи количини агруми имаат помала стапка на срцеви заболувања и мозочен удар. Дополнително, се вели дека грејпфрутот е поврзан со природно намалување на крвниот притисок, според ова истражување.

 

  1. Го штитат мозокот: Последно, но не и најмалку важно, флавоноидите содржани во агрумите можат да помогнат во заштитата од невродегенеративни болести, како што се Алцхајмерова и Паркинсонова болест, кои се резултат на распаѓањето на клетките во нервниот систем.
escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma