Потребно е:
1 лажица маслиново масло
1 лажица путер
1 главица кромид, ситно сечкан
2 чешниња лук
450 гр мелено месо (свинско, говедско – може и да се меша)
1 лажица доматен концентрат
1 голема конзерва домати пелати
4 чаши пилешки бујон
8 кори за лазања
1 лажичка свежо оригано
1 грст сецкан свеж босилек
1 шака сечкан свеж магдонос
павлака
рендано сирење
Подготовка:
Истурете ги путерот и маслото во тавата. Додадете го меленото месо и иситнете го со дрвена лажица. Зачинете со сол, бибер и додадете ситно сечкан кромид. Кога ќе заруменат, прелијте со концентратот од домати, бујонот и доматите. Кога ќе почне да врие, додадете го кремот за готвење и убаво измешајте. Рачно кршете ги лушпите од лазањите и додајте ги да се варат. Зачинете со сол и бибер. Откако тестенините ќе омекнат, додадете павлака и рендано сирење и послужете ги топли посипани со сечкани зачини. Добар апетит!