Јадете ја оваа храна редовно за да го намалите ризикот од деменција

popara1 ноември, 20241min00
Лосос

Деменцијата е состојба која главно ги погодува луѓето постари од 65 години и често се поврзува со стареењето.

Иако е точно дека шансите за развој на деменција се зголемуваат со возраста, постојат голем број други фактори кои исто така играат улога.Всушност, според истражувањата, околу 40 отсто од случаите на деменција се сметаат за спречени преку одредени промени во животниот стил, пишува Express.

Се верува дека исхраната може да влијае на вашите шанси за развој на деменција.Имајќи го ова на ум, експертите ги поттикнуваат луѓето да јадат повеќе риба.

„Јадете риба редовно – особено масни видови како лосос и скуша.

Сепак,експертите додаваат: „Обидете се да го ограничите консумирањето на панирана риба која содржи големи количини на нездрави масти“.

Тоа е затоа што мрсната риба е богата со омега-3 масни киселини, кои се поврзани со пониски стапки на когнитивно опаѓање.

Исто така, масната риба е дел од медитеранската исхрана, начин на исхрана кој исто така е поврзан со намален ризик од деменција.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag