Ако вашиот ориз често излегува зрнест, пробајте го овој едноставен начин на готвење.
Енди Хернден, готвач обучен за Мишелин од Нов Зеланд, неодамна сподели техника која со децении ја користат „азиските баби“.
„Ако ги прашате азиските баби колку вода ставаат кога готват ориз, веројатно ќе го користат овој стар метод“, објасни Енди во видеото на неговиот популарен канал на YouTube, Andy Cooks.
Според него, првиот чекор е да се измие оризот три пати додека водата не стане речиси чиста. Поставете го врвот на прстот на површината на оризот и истурете вода додека не стигне до првиот зглоб на прстот. Ќе го добиете вистинскиот сооднос на вода и ориз.
„Методот на зглобот“ за мерење на водата при готвење на ориз е традиционална техника која се користи во различни култури, особено во многу азиски земји, пишува Мирор.