Луѓето обично ја избираат храната според нивните критериуми, не грижејќи се премногу за тоа каков ефект ќе има врз нивното расположение, но стручњаците даваат совети кои секако треба да ги послушаме
Исто како што вашето расположение понекогаш диктира која храна ќе ја изберете, така и храната што ја јадете може да влијае на вашето расположение. Oдредени намирници кои ги внесуваме во организмот имаат различни ефекти врз расположението. Со избор на вистинска храна, таа може да нè расположи, но и да спречи развој на одредени болести. Од вкупниот внес на енергија, мозокот користи околу 20 отсто и колку подобро го храните мозокот толку подобро ќе функционира. Луѓето обично ја избираат храната според нивните критериуми, не грижејќи се премногу за тоа каков ефект ќе има врз нивното расположение
Шеќерите различно делуваат на мозокот. Едноставните шеќери кои се наоѓаат во слатките многу брзо влегуваат во крвотокот и предизвикуваат силно лачење на инсулин, така што шеќерот ќе стигне до клетките. Последица на тоа е остар пад на шеќерот во крвта, што доаѓа од таканаречената состојба хипогликемија во која лицето се чувствува раздразливо, нервозно, поспано и има слаба концентрација. Од друга страна, сложените јаглехидрати имаат низок гликемиски индекс, полека влегуваат во крвотокот и не предизвикуваат ненадејно лачење на инсулин. Гликозата од крвта полека преминува во клетките, чувството на ситост трае многу подолго, не се предизвикува стрес и поспаност. Затоа, постои општа препорака дека најдобра храна за мозокот се овошјето, цели зрна, зеленчук, мешунки и млечни производи. Треба да знаете дека е подобро да јадете цело овошје отколку овошен сок. Сепак, свежиот овошен сок е во секој случај подобар избор од индустрискиот, на кој многу често се додава шеќер.
Она што многу луѓе го знаат е секако стимулирачкиот ефект на кофеинот од кафето и чајот. Многу е важно да се знае дека овој позитивен ефект може да се постигне само ако не претерате со дозата. Во спротивно, се појавуваат штетни ефекти, раздразливост и нервоза.
Серотонин е невротрансмисер кој влијае на добар сон, апетит, добро расположение и е инхибитор на болка. Зелен зеленчук е главниот извор на фолна киселина, чиј недостаток предизвикува депресија и заборав. Имено, неговиот недостаток доведува до лошо расположение.
Морската храна често се нарекува храна за мозокот. Причината за ова е што тие содржат многу селен, минерал кој е присутен во организмот во траги, и видливо го крева расположението. Дури и мал недостаток на селен го расипува расположението. Поради својот непријатен мирис, лукот е обожаван или избегнуван. Неколку студии потврдија дека предизвикува чувство на удобност, го елиминира заморот, вознемиреноста и раздразливоста.
Втора најбогата намирница со селен се бразилските ореви. Препорачливо е да се консумира 1 до 5 ореви на ден, за да се надомести недостатокот на селен. Прекумерното количество на ореви го зголемува нивото на селен и тој тогаш може да стане токсичен. Храна богата со селен се и туна, семки од сончоглед, бел леб, овесни трици, пченични снегулки и пилешки црн дроб.
Капсаицинот, кој е присутен во лутите чили пиперки, го стимулира лачењето на ендорфин – хормон на расположување. Како можно објаснување за чувството на задоволство, се наведува дека капсаицинот ги согорува нервните завршетоци на јазикот и во устата, па со цел да се заштити од повреди, мозокот лачи лекови против болки – ендорфин, што предизвикува пријатна интоксикација.
Спанаќ и мешунки се богати со фолна киселина и при нејзин недостаток се предизвикува депресија. Со елиминирање на овој недостаток, тоа влијае на намалување или елиминирање на лошо расположение и депресија. Недостаток на фолна киселина подолго време предизвикува несоница, заборавеност и раздразливост.
Антоцијанини од боровинка, кои се одговорни за нејзината боја, ги блокираат ензимите поврзани со депресија и анксиозност.