Освен начинот на кој ги подготвувате, важно е и со што ги јадете.
Белките се неверојатен вегетаријански извор на протеини, а жолчките се преполни со витамини и минерали, вклучувајќи витамин А, Б12, селен, холин и лутеин, вели диететичарот Линдзи Венглер.
Но, за да го извлечете најдоброто од јајцата, треба да внимавате како ги подготвувате. Иако не постои „погрешен“ начин за подготовка на јајца, некои методи не се толку здрави како другите.
Многу диететичари и нутриционисти велат дека најнездрав начин за подготовка на јајца е да се пржат на многу масло и на силен оган.
„Ако пржите јајца на путер, би можеле да негирате некои од здравствените придобивки од јајцата. Јајцата се природно богати со протеини и малку заситени масти, но штом додадете путер во смесата, заситените масти во вашето јадење се зголемуваат. Тоа е нешто што не го сакаме, бидејќи прекумерната количина на заситени масти во исхраната е тесно поврзана со срцевите заболувања“, вели диететичарката Кетрин Басбаум.
Упатства за исхрана за Американците 2020-2025 година предлагаат намалување на внесот на заситени масти на помалку од 10 проценти од вкупните калории дневно. „Користењето на заситени масти во подготовката на јајцата додава значителни калории во садот, како и нездрави масти кои се поврзани со зголемен ризик од срцеви заболувања“, вели диететичарката Тара Томаино.
Томаино додава дека не треба само да избегнувате путер. Кокосовото масло и маснотиите од сланина се исто така лоши, како и пржените јајца или изматените јајца кои содржат големи количини на заситени масти во форма на крем или сирење.
Употребата на овие состојки може да го намали високиот нутритивен профил на јајцата. Единствено понездраво од пржењето јајца е нивното пржење на силен оган.
“ Готвењето на високи температури ги оксидира маслата, што може да предизвика воспаление во телото. Затоа, треба да користите масла кои оксидираат само на повисоки температури, како маслото од авокадо, за да го спречите тоа“, објаснува диететичарката Ребека Вашута.
Кој е најдобриот начин за подготовка на јајца?
„Подготовката на јајца со минимална маснотија или користењето незаситени масти како маслиново масло или масло од авокадо се поздрави алтернативи. Тврдо варените или пошираните јајца се начин на подготовка на јајца без потреба од дополнителни маснотии“, објаснува Томаино.
Покрај начинот на готвење, важно е и со што јадете јајца.
„Послужете јајца со дарежлива порција зеленчук за дополнителни хранливи материи и влакна. Темно лиснатите зелени како кељ, спанаќ и рукола се одлични додатоци на јајцата, како и зеленчукот како аспарагус, брокула, пиперки и кромид“, советува Томаино.