Многу луѓе ја прават истата грешка по печењето во рерна, а експертите предупредуваат на потенцијалните последици од следењето на неправилна процедура за ладење.
Откако ќе испечете сад, особено на високи температури, потребно е малку време за да се излади рерната.
Иако многумина ја оставаат вратата на рерната отворена за да го забрзаат процесот на ладење, експертите предупредуваат дека тоа може да биде штетно.
Имено, премногу топол воздух од рерната може да го оштети околниот мебел, што често се наведува во предупредувањата на производителите на кујнски апарати.
Најчувствителни се оние од алуминиум, кои лесно реагираат на промените во температурата. Дрвените врати, иако помалку чувствителни на топлина, исто така може да претрпат оштетување на бојата ако се изложени на прекумерна топлина.
Друга вообичаена практика е да ја оставите вратата на рерната малку отворена за да се дозволи топлиот воздух да излезе.
Сепак, ова може да ги оштети шарките што овозможуваат отворање и затворање на вратата, што може да доведе до трајно оштетување на вратата.
Ако веќе сакате да ја отворите вратата, подобро е да го направите тоа до максимална ширина, што може да помогне да се шири пријатната топлина во внатрешноста на кујната, но и да се шири мирисот на печената храна.
Држењето на вратата целосно отворена исто така може да биде опасно, особено ако има мали деца во куќата, бидејќи тоа претставува безбедносен ризик.
Иако времето на ладење ќе биде подолго ако ја оставите вратата затворена, модерните електрични печки се опремени со вентилатори кои овозможуваат правилно исфрлање на топлиот воздух и влагата.
Одржувајќи ја вратата затворена за време на ладењето, избегнувате потенцијални проблеми и оштетувања.