Малку сок од лимон ќе го подобри вкусот на речиси секое јадење. Совршено оди и со печени компири. Но, кога ќе се додаде малку сенф во компирот и лимон, вкусот на јадењето се продлабочува и добива посебна сочност.
Накратко маринирајте ги компирите во комбинација од сок од лимон, маслиново масло, сенф, лук и суво оригано пред да ги печете во рерна околу еден час. Не плашете се да додадете малку вода – тоа ќе му даде на компирот неочекувано прекрасна мекост.
Овој печен компир, инспириран од грчката гастрономија, ќе биде одличен додаток на многу јадења, а особено ќе оди со парче печено свинско, јагнешко или говедско месо.
Состојки:
1 кг компири
125 мл сок од лимон
125 ml вода
75 мл маслиново масло
60 гр сенф
3-4 чешниња лук
2 лажички суво оригано
сол и бибер по желба
свежо оригано за сервирање
Подготовка:
Излупете ги компирите и исечете ги на коцки со големина од околу 2,5 сантиметри. Ако ги исечете компирите на приближно иста големина, тие истовремено ќе бидат термички обработени.
Во поголем сад измешајте ги сокот од лимон, маслиновото масло, сенфот, сечканиот лук и сувото оригано. Добро зачинете со сол и попарете, а во добиената маринада додадете ги компирите.
Префрлете ги маринираните компири во претходно подмачкан плех со капак во еден рамномерен слој.
Додадете 125 ml вода над сè.
Покријте ги сите состојки и ставете ги во загреана рерна на 200 Целзиусови степени околу еден час.
На крајот од ова време, подигнете го капакот и оставете ги компирите да се испечат и течноста целосно да испари. За тоа ќе ви требаат уште околу 20 минути.
Послужете ги компирите топли како прилог со месо по желба. Имајте добро време!