Појадокот нуди огромен број опции, од житарки до остатоци од пица, но некои опции се похранливи од другите.
Нутриционистката Лиза Московиц ја нагласува важноста да се избере храна која е богата со хранливи материи без да се жртвува вкусот.
„Важно е да додадете повеќе добри состојки и да не се фокусирате на нивно отсекување“, изјави таа за HuffPost.
Московиц особено ги истакнува чиа семето како идеален избор за појадок поради нивните бројни хранливи својства.
„Чиа семето содржи влакна, магнезиум, витамини од групата Б, железо и омега-3 масни киселини кои го поддржуваат здравјето на мозокот и срцето и го намалуваат воспалението“, објаснува таа.
Покрај тоа, тие помагаат во регулирањето на варењето, особено во случаи на запек, благодарение на комбинацијата на растворливи и нерастворливи влакна.
Само две до три лажици чиа семе содржат речиси десет грама влакна, што е една третина од препорачаната дневна доза. Освен што го подобруваат варењето, влакната го намалуваат ризикот од срцеви заболувања, како и дијабетес.
„Додадете ги во јогурт, овесна каша или тост од авокадо“, советува Московиц.
Можете исто така да ги натопите во млеко преку ноќ за брз и хранлив оброк.
Со мали промени, како што се додавање на чиа семе, јаткасти плодови или овошје, можеме значително да ја зголемиме хранливата вредност на појадокот.
„Не се работи за елиминирање на омилената храна, туку за збогатување на она што веќе го сакаме“, заклучува Московиц.