Пржени кришки е омилениот појадок на многумина, но потребна е голема вештина за да испаднат совршено, да бидат крцкави на рабовите и меки и воздушен во средината, да не бидат премногу мрсни, но не суви, ниту да бидат недоволно зготвени.
Станува збор за внимателна подготовка, трпение и трикови на искусни мајстори.
Премногу тенко го сечете лебот
Ако кришките се премногу тенки, лебот лесно може да се распадне бидејќи смесата со јајца е „тешка“. Парчињата треба да бидат дебели околу сантиметар и половина.
Користите свеж леб
Секогаш е подобро да се користи леб што е оставен барем еден ден.
Ги пржите на путер
Путер гори на високи температури, па затоа е многу подобро да се користи растително масло.
Не користите млеко
Иако кај нас тоа не е вообичаена практика, сепак пржената храна е многу повкусна кога во смесата со јајца се додава млеко, и тоа полни маснотии!
Користите премногу јајца
Груба формула за подготовка на мешавина од јајца е да користите четвртина чаша млеко и едно јајце на две кришки леб.
Ги заборавате зачините
Прстофат ким, бибер или малку пармезан во смесата ќе ги направат обичните пржени кришки „ремек дело“, а доколку сакате слатка варијанта додадете цимет, ванила или шеќер во прав.
Нетрпеливи сте
Маслото мора да биде врело за кришката да не впие премногу маснотии. Печете ги на средна топлина по неколку минути од секоја страна.