Тоа е вообичаен зачин кој многу луѓе го имаат дома, а идеален е за оние кои сакаат да ја намалат потрошувачката на шеќер.
Цимет
Циметот е популарен зачин кој предизвикува чувство на топлина и удобност. Од колачи до кафе со цимет, има толку многу начини да уживате во овој топол, дрвенест зачин. А ако земете во предвид дека со овој ароматичен зачин можете да ја намалите желбата за слатки или дури целосно да ја изгубите желбата, веројатно ќе го засакате уште повеќе.
Тоа е зачин добиен од внатрешната кора на дрвото цимет. Обично се користи како ароматичен зачин и додаток на слатки и солени јадења, како и топли и ладни пијалоци. Но, освен прекрасниот вкус и неверојатната арома, овој сестран зачин може да ни понуди многу повеќе.
Циметот содржи многу антиоксидантни полифеноли и има антиинфламаторни својства. Антиоксидансите можат да го намалат ризикот од болести со заштита на клетките од слободните радикали.
Покрај тоа, циметот е идеален начин да ја намалите употребата на шеќер во вашата исхрана. Достапен во форма на стап или прав, овој зачин има природно сладок вкус, што го прави идеална замена. Покрај тоа, тој им дава посебен вкус на овошните и чоколадните десерти.
Може да се додаде и во солени јадења, па дури и салати, или едноставно можете да го посипете на парчиња исечени јаболка.
Покрај прекрасниот вкус, циметот има и бројни други здравствени придобивки. Не само што го спречува чувството на глад, туку и драстично го намалува нивото на холестерол и шеќер во крвта.
Една од лековитите својства на циметот е тоа што може да го спречи згрутчувањето на крвта со инхибиција на ослободувањето на воспалителна масна киселина наречена арахидонска киселина.
Покрај тоа, циметот има многу ефикасни антимикробни својства кои можат да го запрат растот на габите и бактериите, а познато е и дека циметот го олеснува варењето.
Влакната и калциумот помагаат во отстранувањето на жолчните соли од телото, па циметот помага во заштитата на дебелото црево и дигестивниот систем.
Освен тоа, циметот е дури и корисен за мозокот – неговиот силен мирис може да ја поттикне активноста на мозокот и да ги подобри когнитивните процеси како внимание, меморија и многу повеќе, пишува Elle.si, пренесува Danas.rs.