Додавањето мала количина маслиново масло во вашата секојдневна исхрана може да помогне да се намали ризикот од деменција.
Новото истражување ги анализирало податоците од повеќе од 92.000 учесници во текот на 28 години. На секои четири години, учесниците одговараа на прашања за нивните навики во исхраната и внесот на маслиново масло. Оние кои консумирале повеќе од седум грама (околу половина лажичка) маслиново масло дневно имале 28 отсто помал ризик од смрт од деменција во споредба со оние кои ретко или никогаш не го консумирале.
Сепак, ова е набљудувачка студија која може да идентификува асоцијации, но не може да воспостави причинско-последична врска. Со други зборови, не е јасно дали маслиновото масло директно го намалува ризикот од смрт поради деменција или дали се вклучени други животни фактори.
„Оваа студија ги разгледа здравствените досиеја, евиденцијата на смртни случаи, прашалниците за исхрана и зачестеноста на храната за да се обиде да ги идентификува можните асоцијации помеѓу внесот на одредена храна и ризикот од смрт поврзана со деменција“, рече Стефанија Форнер, д-р, директор за медицински и научни односи во Здружението за Алцхајмерова болест, за Verywell.
„Ова не е интервентна студија каде што некои луѓе јаделе маслиново масло, а некои не, што е златен стандард за тоа како се спроведуваат клиничките испитувања на третманите“, додаде Форнер.
Иако не можете да се потпрете на една лажичка маслиново масло за да го намалите ризикот од смрт поврзана со деменција, неговото вклучување во вашата исхрана може да обезбеди здравствени придобивки што го поддржуваат когнитивното здравје.
„Долго време знаеме дека маслиновото масло и другите извори на незаситени масти се важни за аспектите на кардиоваскуларното здравје, вклучително и намалување на нивото на холестерол, намалување на крвниот притисок и намалување на ризикот од срцеви заболувања“, Ли Барон, диететичар во The Baseline Lifestyle Co, изјави за Verywell.
Врската помеѓу здравјето на срцето и здравјето на мозокот е добро воспоставена. Истражувањето објавено во списанието на Американското здружение за срце покажа дека луѓето со поголем ризик од срцеви заболувања имаат послаба когнитивна функција во споредба со оние со помал ризик, што сугерира дека она што е добро за срцето е добро и за мозокот.
Експертите велат дека е важно да се фокусирате на големата слика за вашите навики во исхраната, наместо да се потпирате на еден „магичен куршум“ како лажичка маслиново масло дневно за здравјето на мозокот.
„Јадењето целокупна исхрана здрава за срцето може да помогне да се намали ризикот од когнитивно опаѓање и деменција. „Меѓутоа, не постои ниту една храна или состојка што е докажано, преку ригорозни научни истражувања, дека спречува, третира или лекува Алцхајмерова болест или други видови деменција“, рече Форнер.