Моќен зачин кој треба да го додадете во исхраната: Го намалува крвниот притисок, холестеролот и шеќерот

popara6 декември, 20241min00
1733410931-jaspreet-kalsi-TmbqafzESvM-unsplash-750x563

Еден заеднички зачин доаѓа со мноштво здравствени придобивки – вклучително и помагање за намалување на крвниот притисок, холестеролот и шеќерот.

Ким

Станува збор за зачин кој се добива од растението Cuminum cyminum и е главен во многу рецепти, особено во медитеранската и југозападна азиска кујна, од каде што и потекнува. Не само што го помага варењето и ги штити инфекциите кои се пренесуваат со храна, туку е и богат извор на железо.

Покрај тројните придобивки од намалувањето на шеќерот во крвта, крвниот притисок и холестеролот, може да ви помогне и да ја намалите несаканата тежина. покрај тоа, кимот е полн со флавоноиди – антиоксиданси кои ги неутрализираат слободните радикали и го спречуваат оштетувањето на клетките, намалувајќи го ризикот од хронични болести како што се срцеви заболувања и рак.

Овој зачин им дава уникатен вкус на јадења како чили, тамали и разни индиски кари, кои често се опишуваат како земјени, лути и зачинети. Кимот има богата историја и во традиционалната медицина, пренесува Surrey Live.

Ефект на нивото на гликоза во крвта

Зачинот ким покажа потенцијал во третманот на дијабетес. Истражувањата сугерираат дека кимот може да биде тајно оружје за контролирање на нивото на шеќер во крвта кај пациенти со дијабетес тип 2 Една студија покажа дека стаорците со дијабетес кои биле хранети со ким во прав осум недели забележале значителни здравствени подобрувања, вклучувајќи подобра телесна тежина, намален шеќер во крвта и. намалено ниво на уреа во крвта.

Вреди да се спомене и способноста на ким да се бори против долгорочните ефекти на дијабетесот, бидејќи помага да се намали формирањето на штетни напредни крајни производи за гликација (AGEs) кои можат да ги оштетат клетките – со лабораториски студии кои покажуваат дека компонентите на ким ефикасно ги намалуваат AGEs. Иако овие наоди се ветувачки, точните соединенија во кимот кои се одговорни за овие придобивки и точните количини кои се потребни остануваат нејасни.

Ефект на холестеролот

Кимот не помага само со шеќерот во крвта; помага и за намалување на холестеролот. Клиничките испитувања покажаа позитивен ефект на кимот врз нивото на холестерол.

Во една студија, земањето 75 mg ким два пати на ден во текот на осум недели доведе до пад на нездравите триглицериди во крвта. Друга студија истакна дека пациентите кои консумирале екстракт од ким шест недели постигнале намалување на оксидираниот „лош“ ЛДЛ холестерол за речиси 10%.

Потенцијалните здравствени придобивки од кимот станаа во центарот на вниманието кога третата студија во која учествуваа 88 жени покажа дека консумирањето 3 грама ким помешано со јогурт два пати на ден во текот на три месеци може да го зголеми нивото на „добриот“ HDL холестерол.

Ефект на крвниот притисок

Истражувањата покажуваат дека низата придобивки од кимот не застанува само на холестеролот и шеќерот во крвта; содржи и својства кои можат да помогнат во намалување на високиот крвен притисок. Благодарение на неговите антиоксидантни и антиинфламаторни моќи, кимот го зајакнува азотен оксид во крвотокот, што може да ги релаксира напнатите крвни садови и потенцијално да го намали крвниот притисок.

Присуството на флавоноиди во кимот може да помогне во заштитата на клетките од оштетување и состојби како хипертензија. Дополнително, кимот богат со калиум може да му помогне на телото да излачува натриум, што може да помогне во регулирањето на крвниот притисок.

Колку ким е безбедно?

Што се однесува до тоа колку ким е безбедно да се конзумира, следете ги овие упатства:

-Ким во прав: Типична доза е 1,5-3 грама дневно, земена орално до шест месеци.
-Масло од ким: препорачаната доза е 1-2 капки два пати на ден.
-Хербални додатоци од ким: Препорачаната доза е 300-600 mg на ден.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag