Медот содржи витамини А, Д, Ц, Е, К, Б – групи, минерални соли, елементи во трагови… калциум, магнезиум, јод, натриум, калиум, фосфор, цинк… Бакар, кобалт и железо во медот се погодни за третман на анемија и медот содржат повеќе и амино киселини, ензими и органски киселини потребни за изградба и функционирање на телото. Секојдневната употреба на мед може да му помогне на човекот поуспешно да го одржува доброто здравје и да го продолжи работниот и креативниот живот. Се препорачува од 60 -100 грама за возрасни, а за деца до половина од оваа количина на дневна основа.
Иако живееме во свет на брза заработка каде многумина не се грижат за квалитетот на производите што ги продаваат, важно им е како да дојдат до пари што е можно полесно со помалку труд и вложување, а идентичен проблем има и со медот. продавачи. Медот не е многу евтин производ, па затоа најдобро е однапред да дознаете дали сте добиле пари за вистински, квалитетен мед.
Постојат многу лесни, корисни и практични совети како да го проверите:
- Земете малку мед и втријте додека не се распадне. Чистиот мед е добар за кожата и не е леплив. Ако почне да се лепи, тоа значи дека во него има шеќер и вештачки засладувачи.
- Ставете малку мед на хартија или марамче. Чистиот и природен мед не содржи вода и нема да ја пробие хартијата.
- Пчелите инстинктивно градат кошници на дрвја и меѓу карпи за да се заштитат од мравки. Ставете малку мед во близина на мравките и ќе видите дека нема да го допре медот ако во него нема вештачки шеќер.
- Измешајте малку мед со жолчката. Ако медот е чист, кога ќе ги измешате жолчките, ќе изгледа како да е сварен.
- Во полна чаша вода ставете една лажичка мед. Вештачкиот мед ќе почне да се раствора, а чистиот мед ќе се згрутчи и ќе потоне на дното.
- На парче леб намачкајте мед. Природниот мед ќе го стврдне лебот за неколку минути, додека вештачкиот мед ќе го навлажни лебот поради содржината на вода.