Високото ниво на холестерол доведува до таложење на наслаги во крвните садови, што може да предизвика срцеви заболувања, мозочен удар и други здравствени проблеми. Високиот шеќер во крвта може да предизвика и сериозни здравствени проблеми доколку не се лекува.
Францускиот биохемичар Џеси Иншаспи, во разговор со Стивен Бартлет во неговата подкаст емисија „Дневникот на извршниот директор“, спомна дека решението за овие заболувања е оцетот. Иншаспи е автор на бестселерите „Гликозна револуција“ и „Метод на божицата на гликозата“. Според неа, оцетот е одличен избор за оние кои сакаат да го намалат шеќерот во крвта, холестеролот и дебелеењето.
Како да пиете оцет
„Оцетот содржи оцетна киселина која е во интеракција со вашите дигестивни ензими за да го намали зголемувањето на гликозата во оброкот до 30 проценти“, вели биохемичарот. Таа препорачува луѓето да измешаат една лажица од кој било кујнски оцет (јаболков или бел) со чаша вода и да ја пијат околу 10 минути пред нивниот најголем оброк во денот. Ова може да го намали порастот на гликозата од храната за дури 30 проценти. Таа исто така истакнува дека ќе имате помал апетит.
Како оцетот помага при прејадување
Џеси ги тестирала своите совети во едномесечно истражување на 2.700 луѓе од 110 земји, на возраст од 20 до 70 години. Експериментот вклучуваше јадење еден од нејзините здрави оброци секоја недела во текот на еден месец. Тие вклучуваат: консумирање солен појадок во текот на четири недели, консумирање лажица оцет еднаш дневно во текот на три недели, предјадење од зеленчук две недели и пешачење после оброците во последната недела. Неверојатни 90 проценти од луѓето кои учествувале забележале намалување на желбата за храна и зголемување на енергијата. Тие, исто така, забележаа позитивни ефекти врз спиењето, хормоните, кожата, расположението и контролата на дијабетесот.