Сланина. Доволно е да се каже. Но, ако мораме, ќе продолжиме да ја фалиме оваа богата и кремаста супа.
Исечената сланина се пржи додека не стане крцкава, а изматената маснотија се користи за пржење на празот, кој уште од самиот почеток ја заситува супата со декадентен зачаден вкус. Се додаваат слатки компири и пилешка супа и сето тоа се крчка на шпоретот пред да се измеша во мазна супа.
Потоа се додава дарежлива количина крем за да се направи супата уште побогата. Посипете со свеж магдонос и крцкава сланина и ќе имате супа за паметење.
Состојки:
100 гр сланина, густо исечена, исечкана на парчиња од 1 инчи
1 лажица маслиново масло
1 голем праз, тенко исечен
1 1/2 лажички крупна сол
2 големи слатки компири, излупени и исечкани (6 чаши)
4 чаши пилешка супа со малку сол
2/3 чаша крем за готвење
2 лажици свежо сечкан власец
Свежо мелен црн пипер
Мелен црвен пипер
Подготовка:
Ставете ја сланината во големо тенџере или тавче со капак на средна топлина и пржете додека не стане остра, 6 до 10 минути. Префрлете го во чинија обложена со хартија за печење.
Додадете масло во тенџерето. Додадете праз и сол; варете, мешајќи повремено, додека не омекне, околу 4 минути. Додадете слатки компири и супа; Ставете на силен оган да зоврие. Намалете ја топлината на минимум и динстајте, делумно покриено, додека слаткиот компир не стане мек, 12 до 14 минути.
Смесата од слатки компири изблендирајте ја со потопна блендер додека не се изедначи или префрлете ја во обичен блендер. Покријте со капак, извадете го средниот дел и ставете чиста крпа над отворот. Блендирајте додека не се изедначи. Промешајте ја павлаката.
Послужете ја супата со сланина, власец, мелен црвен пипер и по желба уште малку павлака.