
Популарен низ целиот свет, овој специјалитет од наут од Блискиот Исток е готов за само неколку минути, а можете да го послужите со свеж зеленчук, тортиљи, леб или како додаток на оброците. Ако го подготвите според овој рецепт, сигурно ќе им се допадне на сите.
Состојки:
една конзерва исцеден наут (приближно 400 грама)
две лажици таан
две до три лажици маслиново масло
сок од половина лимон
едно чешне лук
сол по вкус
една лажичка мелен пипер или ким (по желба)
малку вода за разредување
Подготовка:
Додадете наут, таан, маслиново масло, сок од лимон и лук во блендер или процесор за храна. Мешајте додека смесата не почне да станува мазна.
Додавајте малку вода по потреба, т.е. лажица по лажица, додека не ја добиете посакуваната кремаста текстура. Додадете сол по вкус и додадете зачини како ким или црвена пиперка. Повторно блендирајте кратко за да се соедини рамномерно.
Префрлете го хумусот во сад, прелијте го со маслиново масло и наросете со ливчиња црвена пиперка или сусам. Сервирајте со леб, сечкан зеленчук или како намаз за сендвичи. Можете да го послужите и со јадење како фалафел.