ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ЈАПОНСКИТЕ ЈАБОЛКА? Тие стануваат сè попопуларни есенски јадења

popara4 декември, 20251min00
d9f67afb9ab272bbcf9c73bad5840bdf7ec97cea

Тие можат да се додадат во разни салати, да се користат како самостоен производ или дури и како десерт. Јапонските јаболка имаат не само изразен вкус, туку и многу корисни својства:

-Јапонските јаболка се богати со корисни фитохемикалии, вклучувајќи антиоксиданси. На пример, катехините содржани во овој производ помагаат во намалувањето на воспалението и борбата против инфекциите. Ова овошје содржи и витамин Ц (22% од дневниот внес), што значи дека неговата употреба има добар ефект врз имунолошкиот систем. Во исто време, антиоксидансите помагаат во борбата против токсините и одржувањето на здрав црн дроб.

-Јапонските јаболка содржат многу диететски влакна, што има корисен ефект врз варењето на храната. На пример, танините не помагаат во регулирањето на гастроинтестиналниот тракт. Покрај тоа, диететските влакна помагаат во намалувањето на нивото на холестерол и контролата на нивото на шеќер во крвта.

-Еднa овошка (160 грама) содржи 31 грам јаглехидрати и 8% калиум. Затоа, тие обезбедуваат енергија и се препорачуваат за употреба ако доживувате стрес.

-Една овошка содржи околу 55% ​​од дневните потреби за витамин А, па затоа неговата употреба има добар ефект врз видот. Овој витамин ја поддржува функцијата на конјунктивалните мембрани и рожницата.

-Јапонските јаболка се диететски производ. Ова овошје не содржи масти, па ако барате храна што не штети на фигурата, ова е одлична опција. Јапонските јаболка се препорачуваат за дијабетичари, бидејќи помагаат во справувањето со нападите на глад и го регулираат нивото на шеќер во крвта, како што споменавме претходно.