Во текот на 10 години прателе 20.000 вработени. На самиот почеток од истражувањето од испитаниците беа замолени да пополнат детален прашалник за навиките на исхраната и животниот стил на претходната година. Истражувачите го следеле нивниот здравствен статус 10 години, при што ја истражувале врската помеѓу боите на овошје и зеленчук и ризикот од мозочен удар.
Студијата покажала дека зголемената доза на бело овошје и зеленчук за 25 грама дневно го смалува ризикот од мозочен удар за девет проценти.
Авторката на оваа студија Linda Oude Griep вели дека е потребно да се направат истражувања за точно да се утврди кои состојки од овој вид на храна нас штити од мозочен удар.
“За сега е тешко да се каже кои хранливи материи се одговорни за овие резултати.Знаеме дека крушката и јаболката се богати со диетални влакна, меѓутоа можеби постојат и други објаснувања и причини”, вели Гриеп.