Храната која е на дофат на рацете, и која прва ја гледаме во фрижидерот, таа прва ќе се изеде, открива најновата студија од експерти од Њујорк.
Три пати е поголема веројатноста луѓето да јадат прво што ќе најдат во фрижидерот, открива студијата која е спроведена на Универзитетот во “Корнел” во Њујорк, а спроведена е на повеќе од 200 испитаници.
Местото на кое храната е ставена има големо влијание над човекот, бидејќи луѓето се склони да ја земат храната таа што прва ќе ја видат во фрижидерот, изјави еден од главните експерти на оваа студија, Брајан Вансинк.
Ако ја ставите здравата храната во фрижидерот пред нездравата, најверојатно ќе ја земете онаа која што е здрава.
Вансинк додаде дека најдобро е храната да се стави во кутии кој се затворени, затоа што не може да се види што се наоѓа внатре.