Армијата на САД со нова пушка

30 ноември, 20100

Армијата на САД ја претстави “револуционерната” XM25 пушка во Авганистан. По неколку години посветени на развој, американската армија покрена ново оружје во Авганистан – на XM25 Counter Defilade. Ова е хај-тек пушка која може да се програмира, така што неговата 25-мм. муниција може да детонира кога ќе ја оставите во насока кон непријателот, и за извесно време ќе има експлозија која ќе го убие. Исто така, има опсег од околу 2.300 метри што е должина од речиси осум фудбалски игралишта. Потполковникот Кристофер Ленер, кој е проект менаџер за полуавтоматско и автоматско оружје за американската армија, рече дека XM25 ќе ги промени правилата на играта и ќе доведе до нови начини на бојното поле во Авганистан од почетокот на овој месец.”Со ова оружје, ние ќе имаме маска пред непријателските цели засекогаш”, изјави Ленер. Сето тоа ќе биде олеснителна околност за американските војници. Од сега тие ќе можат да пукаат од многу подалеку и многу попрецизно, стоејќи зад високи ѕидови или вреќи од песок криејќи се од огнот на непријателот. Првите примероци од XM25s беа дистрибуирани до борбените единици во Авганистан минатиот месец. Цената е 35.000 долари по единица, а бидејќи е високо софистицирана и толку лесена за употреба, војниците стануваат умешени рок од неколку минути.
“Ние откривме дека со оваа пушка нашите војници се многу попрецизни и се во можност да испорачаат високи експлозиви за само пет секунди. Целиот процес да се удри директно трае помалку од 10 секунди, во споредба со 10 минути или подолго за традиционалните минофрлачи.
Војската не е премногу загрижена дека оружјето може да биде заробено од непријателот, бидејќи тие нема да можат да ги добијат високо специјализираната муниција, батерии и други компоненти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi