Дали паметните деца пораснуваат во алкохоличари?

26 октомври, 20100

Неколку нови студии укажуваат на корелација меѓу интелегенцијата и жедта за алкохол. Според две долгорочни студии меѓу американец и англичанец, кои пораснале и почнале да пијат алкохол, почесто и во поголеми количини отколку помалку интелигентните деца. Се верува дека сето ова е поради еволуцијата. Консумирањето алкохол до пред 10000 години била хазартска, ненамерна, случајна, но денеска во студијата се говори како паметните луѓе пијат алкохол за да можат да се справат со ” мороните ” кои ги опкружуваат, и како после неколку испиени пијалаци тие можат да ги толерираат останатите. Од друга страна се изјавува дека пиењето алкохол, им ги надокнадува годините поминати врз книгите и бубање, и на некој начин сега си компензираат за работите што не ги искусиле во младоста. Други теории пак ги додаваат и примерите дека поинтелигентните често пати имаат и постресни работни позиции, па затоа почесто пијат алкохол и дека поединци од високите социјални класи кои имале поинтензивно школување, се под притисок на консумирање алкохол во социјалните ситуации и настани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi