Дијамантот на некои планети, го има како песок на Земјата?

9 декември, 20100

Група американски научници тврдат дека постои голема можност дека на некои планети во универзумот има дијаманти, како на песок на Земјата, според неодамнешно истражување. Истражувачите, предводени од д-р Nicu Madhusudhan од Универзитетот Принстон, Њу Џерси, дојде до ова сознание, преку истражувања на планетата WASP-12б, која е слична на нашата Јупитер. Со користење на информации што им ги дала Американската вселенска агенција, тие откриле дека атмосферата на планета е 1200 светлосни години оддалечена од Земјата, дека е премногу топла и тешко е на неа да се развие живот. Но тоа била особено богата со јаглен, и затоа постоела голема можност на нејзината површина да има карпи со дијаманти и графит, а не од силициум како што е на Земјата. Д-р Madhusudan рече дека “ова е сосема нов терен кој сигурно ќе ги мотивира научници и понатаму да истражуваат на површината на планетата, богата со јаглерод”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi