ЕУ го ограничува роамингот на 50 евра

24 септември, 20100
bg8

Со аргументи за исклучителна важност на новиот пропис Европската Комисија наведе еден пример од минатата година кога еден германец во Франција на својот мобилен телефон симнал телевизиски програм, а по враќањето дома се шокирал од сметката која изнесувала 46.000 евра. Телекомуникациските оператори во Европската унија мораа од 1 јули да ја ограничат на 50 евра цената за поврзување на интернет преку мобилниот кога сте во странство Граѓаните имаат можност да се договорат со својот оператор дали лимитот ќе биде помал или поголем од пропишаниот, а операторите се должни на секој корисник да му испратат предупредување кога ќе потроши над 80% од предвидениот лимит, а кога ќе се достигне лимитот врската мора автоматски да се прекине. Додатно ќе се намалува цената на повикот во роаминг мрежата, за за повикување ќе се намали од 43 на 39 центи по минута, а за прифаќање на повици се намалува од 19 на 15 центи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi