Германската црква дозволи геј пастирите да живеат со своите партнери

16 ноември, 20100

Геј паровите во конзервативната германска држава Баварија ќе може да живеат заедно со совите партнери во парохијата, но само доколку влезат во државната граѓанска заедница. Иако овој потег може да се чини храбар за што оваа земја генерално се смета за еден од најтрадиционалните држави Германија, епископ Јоханес Фридрих на Евангелско-Лутеранска црква во Баварија рече дека не е големо отстапување од постоечките политики. За да се придржуиваат кон ова правило, геј партнерите и лезбејките ќе треба да добијат црковен благослов за нивната заедница и да да влезат во граѓанска заедница официјално признати од страна на владините функционери. Според официјалните црковни извештаи шест пастири од Баварија веќе живеат во заедница со партнер од ист пол.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi