Јапонците први донесоа астероидна прашина

15 ноември, 20100

Јапонското вселенско летало е првото успешно летало кое успеа да собире астероидна прашина по седум годишно патешествие кое заврши со враќање на Земјата во австралиските пустини оваа година, вели Јапонија. Веста за успехот на патувањето на безпилотната Hayabusa сонда, која пред пет години слета на астероидот кој е на 300 милиони километри од Земјата – што е оддалечено два пати повеќе од оддалеченоста на сонцето, се круниса со успех. Од враќањето на сондата во јуни, научниците извршиле подолга анализа на мострите што ги донеле за да се потврди дека се вистински.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma