Листа на 10-те најрасистички прехранбени производи

15 ноември, 20100

Луѓето од различни етноси се поврзани и уживаат во храната, но дали таа некогаш може да стане расистичка? Ова се 10-те најрасистички прехрамбени производи кој некогаш се направени.
1. Aunt Jemima
Таа ликот на амбалажата која е мешавина за палачинки и на сируп производи од 1889 година. И покрај тоа што Quaker Oats производителите се обидоа и ја модифукуваа сликата со тек на годините за да биде помалку навредлива, нема сомневање дека Тетка Џемина била родена од расистички стереотипи. И покрај сето ова, Aunt Jemima останува на полиците во продавниците и ден денес – правејќи ја една од најдолго застапените расистички прехрамбени производи на сите времиња.
2. Gookie
Кој некогаш би направил грицки или храна како закуска, што ќе вклучи навредлив термин за име на производот спрема Азицијте? Одговор би бил, сигурно самите Азијци. Gookie е произведен од Тајванска компанија (Want Want Foods), и се продава во Кореа и Јапонија.
3. Obama Waffles
За време на претседателските изборите во САД во 2008 година, овие вафли кои се имитација на Waffle Crisp, се продаваа од конзервативци кои собираа финансиски средства. Креаторите на овој производ изјавиле дека ова е еден вид политичка сатира.
4. Land O’Lakes
Веројатно не е доволно што белците им ја земаа земјата, и им дадоа ќебиња за да се заразат со сипаници, туку и продолжија со отуѓувањето на Индијанците, што дури направија навредлив млечен производ. Land O’Lakes е навредливиот производ кој Индијанците уште од 1921 година.
5. Darkie Toothpaste
Овој производ (паста за заби) е уште еден на чие лого се појавува ликот на црнец. Најинтересно е што овој производ се продаваше и во Кина до 1985 година, и претпоставките кои трагет бил главен се лесно воочливи, расисти? Но оваа компанија ја купи Colgate во 1984 година, и го сменија доста вешто името на производот од Darkie во Darlie, и го сменија логото во човек кој истовремено личи и на бел и на црн.
6. Deb El Just Whites
Кога другите компании прибегнуваа користење на суверзивни слики, таа дојде и ги истакна. Нема сомнение дека овој производ е 100% бел.
7. Negro Head Oysters
Овој производ е прилично очигледен. Остриги на кој е нацртан црн човек, идејата неможе да е порасистичка.
8. Eskimo Pie
Може нема да се согласите со ова, но “Ескимо” се смета за навредлив термин меѓу староседелците во Канада и Гренланд. Можеби подобра замена за овој збор е Inuit, но и тој е исто толку навредлив, исто како на низок човек да му речете џуџе.
9. Mountain Dew
Ако мислевте дека храна која ќе биде расистичка кон белците е невозможна, размислте уште еднаш. Поради навредливите конотации од овие стереотип слики, компанијата се дистанцираше од (планината фолк) во 1973 година.
10. Redskins
Нестле овие бомбони ги продава со децении. Зошто еден производ би се нарекувал Црвенокожци? Затоа што се црвени и вкусни како малини (исто како Индијанците). Сепак овој производ сеуште е на располагање и денес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi