МИТ работи на зголемување на брзината на интернетот за 100 пати

24 септември, 20100
s6_r_g

Постојано гледаме зголемување на побарувачката за податоци и тоа ги поведе научниците и главните истражувачки центри како што е МИТ, да се занесат во развојот на подобри технологии. Така, тимот воден од Винсент Чан – компјутерски инженер и професор по компјутерски науки на МИТ (Универзитет за инфорамциони технологии во Мацачусетс), направиле брилијантен пробив кој може да ја елиминира најбавната компонента во тековната интернет инфраструктура и да ја зголеми брзината од 100 до 1000 пати. Мнозинството на високо-пропустноста со брзиот сообраќај на интернетот оди заедно со снопови на оптички кабли. Овие сигнали можат да имаат долг пат, но повеќе пати ќе дојдат во пресек и ќе мора да бидат пренасочени. Rerouting светлото во моментов е тешко да се постигне, што значи дека во моментов се конвертира назад до електричниот сигнал, го прерутира, а потоа конечниот го претвора назад во оптички сигнал. Сите овие методи бараат висок износ на моќ и тоа ја успорува брзината на интернетот. Сега, Чан открил нешто што го нарекол “flow switching”-често распознавана работа, но никогаш сугестирана или размислувано околу истата. Тука се земаат во предвид тешки сообраќајни зони и тука се поставува еднонасочна посветена врска. На пример, градовите како Чикаго и Њујорк ќе имаат прав пат до Силиконската Долина во Калифорнија и Силиконската Долина ќе има уште еден прав пат назад кон нив. Ова ќе ги елиминира главните прерутирања, а интернетот може да стане драматично побрз и да заштеди доста енергија. Аналитичарот Ден Олдс сугерира:“Ако ова вистински ја подигне брзината на интернетот за барем 100 пати, тоа ќе има огромно влијание врз употребливоста на мрежата. Ние ја видовме ерата на 3Д компјутерството и целосните интернет искуства, кои дојдоа многу порано. Ако ова се преслика и во праксата, тоа би бил голем чекор напред”. Ова изгледа како брилијантен пробив, а тоа може да направи многу нешта возможни, со менување на денешното лице на Вебот. Меѓутоа, овој пакет ќе дојде со многу висока цена, со оглед на трошоците за новата инфраструктура, но сигурно ќе гарантира за подобреност во новите дата-податоци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma