Најсиромашна во Европа е Бугарија

17 октомври, 20100

Податоците од 2008 година на Европарламентот покажале дека над 85 милиони жители т.е. дури 17 проценти од населението живеело сиромашно. Во 2005 година имало 16 проценти, а во 2000 година 15 проценти. Нашиот сосед Бугарија е најсиромашна земја во ЕУ, бидејќи над 50 проценти од населението се соочува со финансиски потешкотии. Економската криза од последните две години дополнително ја погоди економијата на ЕУ и ги намали работните места. Европската унија ја прогласиа 2010 година, за година на борба против сиромаштијата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi