Чилеанските рудари се натпреваруваат за Гинисов рекорд

11 октомври, 20100

Рударите кои од 5 август се затрупани на длабочина од 700 метри во рудникот за бакар и злато, започнало натпреварување кој ќе издржи најдолго под земја, т.е. оној што ќе излезе последен ќе биде забележан во Гинисовата книга на рекорди. Спасувачките екипи на 9 ти октомври успеаа да го пробијат тунелот до 33те затрупани рудари, и до среда се очекува нивното извлекување. Пробивањето на тунелот до рударите после 66 дена на темнина, прв пат им донесе зраци на дневна светлина, и со тоа им влеа надеж на рударите дека ќе излезат живи и здрави на површината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi