Откриена планета најслична на Земјата

30 септември, 20100

Американските астрономи откриле планета која е, меѓу досега истражените најслична на Земјата. Планетата е наречена Gliz 581-g, три пати е поголема од Земјата и од неа е одалечена 20 светлосни години или околу 200 билиони километри. Научниците од Калифорнискиот универзитет со години ја истражувале површинската температура и конечно пронашле планета со температура на која е возможен развој на живот. Планетата се врти околу ѕвездата „црвено џуџе”, која се наоѓа во зоната Goldilok, во која температурата е прифатлива за развој на живот помеѓу минус 31 и минус 12 степени целзијусови.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma