Оваа година најтопла по 1880

19 декември, 20100
Global_Warming_by_escord

Годината која не одминува е најтоплата година до сега од 1880 година, изјавил Питер Хепе, раководител на одделението за научни климатски истражувања. Хепе додал дека само во Пакистан оваа година се измерени температури од 53, 3 Целзиусови степени, што претставува највисоката измерена температура. Според неговите проценки, можно е 2010 година да се прогласи за најтоплата година во изминатите илјада години.
Гледано според бројот на природните катастрофи кои нанесоа огромни штети, 2010 е со 900 такви случаи на второ место по оние од 1880 година.
“Немаме никаква причина да се сомневаме дека динамиката на климатските промени ќе продолжи да расте“, истакнал Хепе.

Извор: Нетпрес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi