Регистрирани нови случаи со Denys-Drash синдром

15 ноември, 20100

Австралискиот суд им даде дозвола на родителите на двете мали момчиња да им се изврши васектомија поради ретката болест од која боледуваат. На момчињата ќе им бидат отстранети тестисите за да се спречи развој на рак. На двете момчиња, на возраст од 18 месеци и три години, им бил дијагностициран Denys-Drash синдром, кој е толку редок што се смета дека се на само двајца луѓе во Австралија кој го имаат. Предизвикан од генетска мутација, овој синдром е поврзан со висок ризик за развој на потенцијално фатална тумори на бубрегот и тестисите, како и развојот на двосмислени гениталии. Операцијата е предложена за двете момчиња за да се спречи растењето на ракот, но тоа подразбира отстранување на нивните бубрези и нивните тестиси, оставајќи ги стерилни.Чувствителните прашања околу предложениот третман биле прегледани во Семејниот суд, каде што еден надлежен орган за здравје во неименувана држава бара, наредбите на родителите за секое дете да им биде дозволена хирургија и третман. Спроведувањето на правдата пресуди дека предложените третмани ќе постигнат најдобри долгорочени резултати за секое дете, и физички и психички, и дека родителите на момчињата ќе бидат овластени и ќе дадат согласност за операција во име на детето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma