САД ќе мора уништи 110 милијарди долари

7 декември, 20100

Поради бизарна печатна грешка, Федералната банка на САД ќе мора да уништи 110 милијарди сосема нови банкноти од 100 долари со ликот на Бенџамин Френклин. Новите редизајнирани апоени од 100 долари требале да имаат трака со 3Д елементи, која на повеќето банкноти не била вметната. Грешката е откриена откако веќе биле отпечатени 110 милијарди долари. Сепак овие банкноти ќе останат во сефовите на американските федерални резерви во Вашингтон и во Форт Ворт, Тексас. Инаку, цената за изработка на 100 долари е 12 центи, така што оваа грешка, американците ќе ги чини 120 милиони долари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi