Србин го преплива Амазон и постави нов светски рекорд

16 ноември, 20100

Дарко Новович за 46 дена ја преплива јужноамериканската река Амазон, со овој подвиг тој го надмина и словенецот Мартин Стрел, кој ја имаше совладно оваа река за 66 дена. Србинот дневно во просек пливал по 16 часа, со што поминувак по 118 километри дневно и успеал да ја преплива реката во должина од 5450 километри. Дарко Новович е поранешен ватерполист на Партизан, а во Амазонија вели дека се нашол заради кладба меѓу србите и словенците од дијаспората дека Дарко ќе може да го стигне словенецот Стрел. Дел од скромната награда која ќе ја добие за соборен светски рекорд ќе ја поклони на Краљево, и настраданите од земјотресот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi