Тартуфите, палентата и чоколадата како афродизијак

19 декември, 20100
4220-z

Иако афродизијачките својства на храната е урбана легенда сепак листата на ваквата храна сé повеќе се зголемува. Но, се чини дека сепак има нешто во тартуфите. Тие содржат одреден процент од хормоните тестостерон и фермон, кои имаат големо влијание на либидото. Освен овие скапи печурки, како афродизијак се смета и палентата. Тоа е барем производ кој секој може да си го дозволи. Научното објаснување вели дека, палентата не содржи триптофан, кој е важен за синтеза на серотонин, и како количината се намалува така расте допаминот, хормон важен за либидото. Па се претпоставува доколку 15 дена сме на палента, ќе се потрошат сите резерви на триптофан во организмот. Со тоа ќе се намали производството на серотонин, а ќе се зголеми лачењето на допамин. При експерименталните испитувања, со глувци, се докажало дека таквото јачење на либидото ги натерало дури и на хомосексуални односи. Чоколадата веќе е општо познато дека е храна која ја зголемува желбата за секс, и за подобрување на сексуалните односи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi