Течностите за чистење на устата се канцерогени

9 декември, 20100

Најновото предупредување кое доаѓа од научниците се однесува на употребата на течностите за чистење на устата. Имено, од досегашните истражувања направени за течноста која ја користиме за чистење на устата и за освежување на здивот, утврдено е дека содржат голема количина на канцерогени состојки. Поради тоа, овие течности би требало да се забранат во продажбата. Секојдневната нивна употреба може да доведе до појава на рак на устата, грлото и гркланот. Проблематичната супстанција (ацеталдехид) во препарати кои содржат алкохол, е поопасно да се користи како средство за гаргара отколку да се пие алкохол. Овие течности содржат и до 26% алкохол, количина која е доволна да го отвори патот на штетните состојки, како што е никотинот, до осетливото ткиво. Затоа како ризична група, за употреба на овој производ, се особено пушачите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi