Ве мачеа, еве милион фунти за да не се судиме

16 ноември, 20100

Британската влада тврди, дека спогодбата е договорена со цел да се избегне долгиот и скап сутски процес. Владата на Британија ќе исппати милиони фунти оштета на бившите британски затвореници од Гуантанамо, кои тврдеа дека власите од нивната земја биле запознаени за мачењата во американскиот затвор на Куба, и во другите затвори низ светот. Владата на Дејвид Камерон, одлучи со спогодебн компромис против оние кои ја тужеа државата да им исплати пари, а за еден ос затворениците, се говори низ медиумите дека ќе добие компензација дури од 1 милион фунти. Се објавија и коментарите, дека тоа е цената која влдата треба да ја плати за непочитување и кршење на човековите права и закони. Британските активисти пак за човекови права, сметаат дека јавноста треба да дознае како точно британските официјални лица ги прекршиле човечките права на затворениците. Избегнувањето на овој случај надвор од судот, владата всушност ќе го избегне откривањето на илјадници доверливи документи и работата на разузнавачките служби. Затворениците ја тужеа државата заради тоа што не го спречиле не законскиот транфер во друга држава и допуштиле тортура врз низ. Но владата сепак стои зад тоа дека одлуката за спогодба е донесена само за да се избегне сутски процес кој би можел да трае и повеќе од десет години, и истиот тој ќе чинел многу повеќе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi