Во Франција, најден одамна изгубениот ракопис на Да Винчи

7 декември, 20100

Одамна загубениот ракопис на ренесансниот гениј Леонардо да Винчи (1452-1519) е пронајден неодамна во скалдиштето на една народна библиотека во западна Франција, каде што бил заборавен за речиси 150 години. Предмети од скапоцен фрагмент со текст напишан од десно кон лево во познатиот Да Винчи стил, е откриена меѓу 50.000 документи, а во 1872. богатиот колекционер, Пјер Антоан, ги подарил на градот Нант, кои биле депонирани во архивата на библиотеката. Ракописот бил откриен благодарение на еден локален новинар кој врз основа на препораки од биографијата на италијански мајстор, успеале да му пронајде траг.
“најверојатно ракописот е напишан на италијански јазик од 15 век, а можеби и на неколку други јазици”, рече Anjes Marseto, директорот на библиотеката во Нант, каде што бил пронајден ракописот. Содржината на Да Винчевиот ракопис -на паре пожолтена хартија – ќе остане мистерија, се додека експертите не го дешифрираат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma